STUDIEPUNTEN (ECTS) BIJ HBO OPLEIDINGEN IN HET KORT
Hoe leuk die basisschool jaren waren. Zo trots was je op die 10 voor Topografie of Geschiedenis. Je huiswerk bestond letterlijk uit 4 blaadjes en alsnog zat je thuis te praten alsof je een scriptie moest schrijven. Toen kwam de middelbare school en je kreeg te maken met zwaardere eisen om die 10 te halen. Je was na een tijdje al tevreden met een 7 voor Scheikunde of Biologie. Sommige klasgenoten gingen daarna verder naar de HAVO of hoger en andere kregen te maken met het MBO. Uiteindelijk gaan wij allemaal (als je daarvoor kiest of course) een hbo opleiding doen.
Kijk, bij hbo opleidingen gaat het wat anders. Je krijgt te maken met studiepunten (ECTS) en bindend studieadvies (BSA). Voor de meeste zijn het nieuwe en onbekende termen. Je hebt studenten die jaren studeren en nog steeds niet goed beseffen en begrijpen hoe het werkt en wat het voor je betekent.
HOE WERKT HET DAN?
Nou eerst even dit. ECTS staat voor European Credit Transfer System en zoals je al begrijpt, het is een systeem die niet alleen Nederland gebruikt, maar een syteem die alle landen in Europa gebruiken. Dit is bewust gedaan, zodat je onder andere je diploma overal in Europa kan gebruiken. Okey, dat was even background information.
Bij hbo opleidingen wordt de leerstof verdeelt in modules en elke module heeft bepaalde vakken. Aangezien elk vak verschillende hoeveelheid aandacht en tijd vraagt is ervoor gekozen om de gemiddelde studielast te gebruiken die nodig is om de leerdoelen te halen van de module. Elk jaar wordt een studiewijzer of blokboek gegeven met een rede. Daarin kan je per module zien hoeveel studielast geschat is om de leerdoelen te halen. Zo werkt de gedachtegang:
Je haalt een voldoende (5,5 en hoger), dus je hebt voldoende tijd gespendeerd om kennis op te doen, dus je behaalt de leerdoelen van de module, dus je voldoet aan de uren, dus je ontvangt de studiepunten.
Don’t worry, je hoeft geen logboek bij te houden om je uren te verantwoorden. School heeft meestal de uren gesplitst in zelfstudie, hoor- en werkcolleges, projecten, stage, examen en scriptie. Voor sommige vakken is er bij de hoor- en werkcolleges aanwezigheidsplicht, maar de rest is voornamelijk je eigen verantwoordelijkheid. Hoe weet school of je dan werkelijk die vrije tijd hebt gebruikt aan zelfstudie of projecten?
Je zou denken door al die vrije tijd dat het wel makkelijk is, maar er bestaat zoiets als een beoordelingsformulier. Elk vak – theorie of geen theorie – heeft bepaalde eisen waaraan je moet voldoen. Bij verschillende vakken heb je verschillende eisen. Deze eisen zijn makkelijk voor projecten, want meestal wordt er duidelijk aangegeven wat er in je verslag moet staan en waaraan het moet voldoen. Tentamens zijn daaraan tegen wat lastiger. Er is duidelijk aangegeven hoeveel vragen je goed moet hebben om een 5,5 te halen, maar je weet niet zeker of je wel alles goed hebt gemaakt. Voor projecten kun je nog voor de deadline feedback vragen, maar voor tentamens krijg je feedback pas bij de inzage. En dan weet je wat je fout hebt gemaakt, maar je mag hopen dat de herkansing op het tentamen lijkt.
EN DAN BEGIN JE…
Voor alle eerstejaars bij een hbo opleiding is de propedeuse het belangrijkste. Als je die het eerste jaar haalt, kun je gelijk een wo opleiding doen of verder je bachelor afmaken. De eisen zijn 60 studiepunten (deze wordt verder in de tekst aangegeven als sp) en deze staat gelijk aan 1.680 studie-uren (1sp = 28 studie-uren -> 60sp x 28 studie-uren). Dus even rekenen…als je een hbo opleiding blijft doen en 60sp haalt voor elk jaar, heb je na 4 jaar studeren 240sp en volgens school gemiddeld 6.720 uur gespendeerd aan je studie! Logisch dat je na je studie een tussenjaar wilt nemen.
“NA 4 JAAR STUDEREN HEB JE 240SP EN GEMIDDELD 6.720 UUR GESPENDEERD AAN JE STUDIE!”
Alle hbo opleidingen hebben verschillende eisen om over te gaan. Het is geen vereiste om het eerste jaar alle 60 studiepunten te halen (wel handig als je zo snel mogelijk uni wilt doen). Bij sommige hbo opleidingen kan je overgaan bij 40sp en andere pas bij 50sp. Bij sommige mag je minder studiepunten hebben, zolang je bepaalde vakken hebt behaald. TIP: BLIJF JE STUDIEPUNTEN IN DE GATEN HOUDEN. Zul je net zien dat je niet genoeg punten hebt, omdat je het vak Spelling in blok A net niet hebt gehaald (ik had dat bijna). Meestal loop je het risico om een negatief bindend studieadvies te krijgen bij te weinig studiepunten. Dit is een beslissing van de opleiding over je voortgang. Als je niet aan de eisen voldoet, moet je stoppen met de opleiding…
Dit is allemaal even kort en krachtig hoe studiepunten bij hbo opleidingen werken. Natuurlijk, als je meer wilt weten is ons advies om met een docent te praten of de decaan. Aangezien je toch collegegeld betaald, kun je net zo goed gebruik maken van hun kennis ;P
Heeft dit artikel goed geholpen of ken jij iemand die hulp nodig heeft om ECTS te begrijpen? Help hem of haar door dit artikel te delen!
Reacties
Een reactie posten